Home Ανακοινώσεις ΕΠΛΣΑΠΝ: Ενημέρωση για την υποβολή δηλώσεων για τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2024

ΕΠΛΣΑΠΝ: Ενημέρωση για την υποβολή δηλώσεων για τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2024

by s.stavrinoudis

Αξιότιμες / Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε την 4/3/2024 εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ.2411.1/16754/24 απόφαση του κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία καλούνται τα στελέχη ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να δηλώσουν υποχρεωτικά τρεις εναλλακτικές Υπηρεσίες στις οποίες επιθυμούν να Υπηρετήσουν, επιπλέον του τόπου προτίμησης που ήδη έχει δηλωθεί και ισχύει για το τρέχον έτος.

Επισημαίνουμε ότι με την τροποποίηση του πδ. τα στελέχη δύνανται να δηλώσουν τρεις Υπηρεσίες εντός ΠΕΔΙΛΣ, ήτοι για παράδειγμα Λαύριο, Ελευσίνα, Κεντρικό Λιμεναρχείο κλπ, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.

Η προθεσμία δηλώσεων αποκλειστικά μέσω του πίνακα επιλογών είναι η 15-3-2024.

Όπως γνωρίζετε, ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του νέου πδ.61/2023 βρήκε πολλούς συναδέλφους αντιμέτωπους με αδικαιολόγητες μεταθέσεις, ενώ παρατηρήθηκαν πολλές δυσαρμονίες και σίγουρα όχι μια εφαρμογή ενός ενιαίου και σύμφωνου με το νόμο κριτηρίου για τις μεταθέσεις αυτές.

Το «θολό τοπίο» ενίσχυσε η επίσπευση ημερομηνιών για τις μεταθέσεις του 2023, που εν τέλει κατέληξαν να είναι προς εκτέλεση μετά την αποκλειστική προθεσμία της 1ης Σεπτεμβρίου 2023, παραβιάζοντας έτσι το γράμμα του νέου πδ.

Για τις τακτικές μεταθέσεις του 2024, η ΕΠΛΣΑΠΝ αναγνωρίζει ότι η διαδικασία εκκινεί έγκαιρα στις αρχές του έτους. Δεσμευόμαστε, όμως, να παρακολουθούμε ότι θα τηρηθεί η νόμιμη προθεσμία για τη διενέργεια και την εκτέλεσή τους.

Ο πίνακας κενών θέσεων που έχει γνωστοποιηθεί στα Στελέχη την 4-3-2024, εφόσον παραμείνει ως έχει,  αποτελεί μια μόνον αρχή για τη στελέχωση ορισμένων υποστελεχωμένων Υπηρεσιών.  Δυστυχώς, παρατηρείται το φαινόμενο πολλές Υπηρεσίες πραγματικά Υποστελεχωμένες να μην περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Επίσης, είναι γεγονός ότι το τρέχον έτος τα περισσότερα στελέχη έχουν προβεί στην δήλωση του αληθούς και ορθού τόπου προτιμήσεώς τους, ως εκ τούτου θα πρέπει αυτός πλέον να λαμβάνεται υπόψη από το Συμβούλιο Μεταθέσεων, ως ο νόμος ορίζει.

Η ΕΠΛΣΑΠΝ έχει δεχθεί πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το ποια είναι η «ενδεδειγμένη» δήλωση που δε θα οδηγήσει το Στέλεχος σε μια δυσμενή μετάθεση.

Είναι γεγονός ότι η δήλωση προτιμήσεως είναι μια εξατομικευμένη διαδικασία και δεν υπάρχουν, ούτε μπορούν να υπάρξουν ενιαία κριτήρια για όλα τα Στελέχη. Ωστόσο, οι συνάδελφοι οφείλουν να λάβουν υπόψη τα ακόλουθα:

  1. Η δήλωση οφείλει να αποτυπώνει τις ΤΡΕΙΣ Υπηρεσίες που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα επιθυμούσε το στέλεχος να Υπηρετήσει
  2. Κατά τη δήλωση, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός κενών θέσεων της Υπηρεσίας ανά βαθμό και τα μόρια που συγκεντρώνει το στέλεχος. Δήλωση που «ελπίζουμε» να μην πραγματοποιηθεί ή δήλωση σε θέση που λόγω του μικρού αριθμού κενών θέσεων της Υπηρεσίας και του αριθμού των μορίων μας είναι πασιφανές ότι δεν θα τοποθετηθούμε, θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι αυτοδικαίως το στέλεχος καθίσταται έκθετο σε μετάθεση σε άλλη Υπηρεσία και ιδίως σε Υπηρεσίες που δεν αποτελούν συχνά «πρώτες» προτιμήσεις των στελεχών.
  3. Η δήλωση της τωρινής Υπηρεσίας θεωρήθηκε από το προγενέστερο συμβούλιο ως μια ασφαλής δήλωση για παραμονή, ωστόσο υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν ελήφθη υπόψη και οι συνάδελφοι προέβησαν σε προσφυγές.

Παρακαλούμε θερμά τις Υπηρεσίες που παραλαμβάνουν τις δηλώσεις των Στελεχών να τηρούν στο απόλυτο το γράμμα του πδ.61/2023 και τις προθεσμίες της πρόσκλησης, καθώς και να μην προβαίνουν σε λανθασμένη ερμηνεία του πδ. σχετικά με τη δυνατότητα ή μη δηλώσεως Υπηρεσιών.

Θυμίζουμε ότι κατά το περασμένο έτος, ο τελικός αριθμός των κενών θέσεων μεταβλήθηκε άρδην, χωρίς τα στελέχη να κληθούν να επανυποβάλλουν τις προτιμήσεις τους, με αποτέλεσμα πολλές από τις δηλώσεις των στελεχών στην ουσία να καταστούν άνευ ερείσματος.

Η ΕΠΛΣΑΠΝ εκκινεί τη διεκδίκηση διατήρησης ή/και εφόσον προβλέπεται διεύρυνση του αριθμού των θέσεων των τακτικών μεταθέσεων για να μην υποστούν τα στελέχη την ίδια ταλαιπωρία και αιφνιδιασμό.

Related Articles

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy