Home Ανακοινώσεις Άμεση ενίσχυση Κ.Λ. Ραφήνας

Άμεση ενίσχυση Κ.Λ. Ραφήνας

by Manwlis Ntallaris

ΠΡΟΣ :1.Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολίτικης κ. Κουβέλη Φώτιο – Φανούρη.
             2. Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολίτικης κ. Σαντορινιό Νεκτάριο.
             3.Αρχηγό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Ράπτη Σταμάτιο
             4.Α Υπαρχηγό Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Κλιάρη Θεόδωρο

Η υπάρχουσα σύνθεση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας αποτελείται από:   100 άτομα (σκάφοι, λιμεναρχείο , ΚΕΑ, VTS, AΛΤ Μαρκοπούλου)  ενώ η οργανική του σύνθεση προβλέπει να έχει  113 στελέχη  . Από τον καθορισμό της εν λόγω οργανικής σύνθεσης έχουν σημειωθεί οι κάτωθι παράμετροι που καθιστούν αναγκαία την μεταβολή της μέσω αύξησης του προβλεπόμενου προσωπικού.

1.Η επιβατική κίνηση το 2018 είχε αύξηση κατά 400.000 επιβάτες  σε σχέση με το 2014. Ανάλογη αύξηση έχει σημειωθεί στην κίνηση των οχημάτων (ΙΧΕ και φορτηγών). Η εν λόγω αύξηση  συσχετίζεται και με την αύξηση από τέσσερα σε δεκατέσσερα των Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις πολύ περιορισμένες υφιστάμενες Λιμενικές υποδομές που καθιστούν δυσχερή την διαχείριση τόσων επιβατών και οχημάτων, να απαιτείται καθημερινά η απασχόληση σημαντικού αριθμού Στελεχών της Υπηρεσίας μας όλο το εικοσιτετράωρο αποκλειστικά με μέτρα τάξης με συνέπεια την υπολειτουργία των Γραφείων παρά την εργασία των εν λόγω Στελεχών πέραν του ωραρίου και την αναγκαστικά αναγραφή πολλών οφειλόμενων ρεπό ημερήσιας ανάπαυσης ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Είναι ευνόητο ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος της ομαλής λειτουργίας των εν λόγω πλοίων και των ναυτικών που εργάζονται σ’ αυτά να απαιτεί πάνω από έξι άτομα (Γρ. ναυτολογίας) που προβλέπει η οργανική σύνθεση πόσο μάλλον τώρα που εργάζονται αναγκαστικά μόνο τρία με παράλληλα καθήκοντα μέτρων τάξης και βαρδιών.
 

2.Η  Στελέχωση από μονό σε τριπλό πλήρωμα του Πλωτού της Υπηρεσίας μας, γεγονός που κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της πυρκαγιάς, συντελέσθηκε αποκλειστικά και μόνο από το υφιστάμενο προσωπικό. Αυτό είχε ως συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση της Κεντρικής Υπηρεσίας.

3.Η περιοχή αρμοδιότητάς εκτείνεται από Σέσι Γραμματικού μέχρι   και το Πόρτο Ράφτη. Οι πολυάριθμες παραλίες της εν λόγω περιοχής τόσο λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής όσο και του γεγονότος ότι αποτελούν παραθεριστικά θέρετρα και για πολλούς από τους υπόλοιπους κατοίκους της Αττικής,  απαιτούν διαρκή αστυνομικό έλεγχο τόσο από τα Στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και από τα Όργανα του Λιμενικού Τμήματος Μαρκοπούλου. Λαμβάνοντας υπόψη τις ρυθμίσεις του νέου Νόμου για την ανάθεση αστυνομικών αρμοδιοτήτων  επί του αιγιαλού και παραλίας, είναι βέβαιο ότι θα απαιτείται πολύ συχνά παρουσία Στελεχών της Υπηρεσίας μας σ’ αυτές γεγονός που σε συνδυασμό με την αναγκαία ταυτόχρονη παρουσία σημαντικού αριθμού Στελεχών στο Λιμάνι Ραφήνας και στο Λιμάνι Άγιας Μαρίνας, η υπάρχουσα σύνθεση θα είναι πολύ δύσκολο να μπορεί να ανταποκριθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

4.Οι οικονομικές ατασθαλίες και αντικανονικότητες που είχαν σημειωθεί στο Γραφείο Λεμβολογίων της Υπηρεσίας μας προηγούμενα χρόνια έχουν καταστήσει αναγκαίο προκειμένου να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών, να στελεχωθεί αυτό με προσωπικό πέραν της Οργανικής του σύνθεσης. Αυτό συνεπικουρούμενο με το υπάρχον προσωπικό της Υπηρεσίας μας να είναι υποστελεχωμένα από την είδη μικρή όπως έχουμε αναφέρει προβλεπόμενη Οργανική Σύνθεση άλλων Τομέων όπως Ασφάλειας – Ανάκρισης(πέντε αντί για δώδεκα στελέχη). Συνεπώς δεν μπορούν να διενεργηθούν οι επιθυμητές προληπτικές περιπολίες και έλεγχοι κατά ποινικών κολάσιμων πράξεων (ναρκωτικά, παράνομη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων, παράνομη αλιεία,κλοπές κ.α.) οι οποίες θα επιφέρουν καταστολή αυτών και δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πολυάριθμους κατοίκους των όμορων περιοχών. 

5.Οι υπαγόμενες υπηρεσίες στο Κ.Λ. Ραφήνας όπως VTS / Ραφήνας και Λιμενικό Τμήμα Μαρκοπούλου λειτουργούν υποστελεχωμένα σύμφωνα και με την υπάρχουσα προβλεπόμενη Οργανική τους σύνθεση.

6.Δεν δύναται να λειτουργήσει επί 24ώρου  το προβλεπόμενο  Λιμενικό Φυλάκιο Αγίας Μαρίνας Γραμματικού με την υπάρχουσα οργανική δύναμη και έως εκ τούτου στελεχώνεται περιστασιακά όταν υπάρχει αυξημένη επιβατική κίνηση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
             Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                 ΛΑΖΙΝΟΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ

Related Articles

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy