Home Ανακοινώσεις Εισαχθέντες μετά το 2011: Ένα «άλλο» Λιμενικό Σώμα : Άρθρο του Αναπλ. Γενικού Γραμματέα ΕΠΛΣΑΠΝ

Εισαχθέντες μετά το 2011: Ένα «άλλο» Λιμενικό Σώμα : Άρθρο του Αναπλ. Γενικού Γραμματέα ΕΠΛΣΑΠΝ

by Manwlis Ntallaris

Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα την τελευταία δεκαετία, η οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση covid-19 και η επερχόμενη χρηματοοικονομική κρίση, επηρέασαν και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή σε κάθε έκφανσή της, προσωπική και επαγγελματική.

Διανύουμε ολοένα και δυσκολότερα χρόνια, καθώς οι νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών έχουν αλλοιώσει σημαντικούς και κεκτημένους τομείς δικαιωμάτων μας (προσωπική διαφορά στους μισθούς, μεταθέσεις κ.λ.π.), ενώ έχει επέλθει σημαντικές αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης/ Υπηρεσίας.

Από τις νομοθετικές ρυθμίσεις επηρεάζεται ιδιαίτερα η νεότερη γενιά Λιμενικών (όλων των παραγωγικών σχολών και βαθμίδων) , οι εισαχθέντες μετά το 2011, αφού ήδη με την ισχύουσα νομοθεσία απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότησή μας είναι η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας και ταυτόχρονα η συμπλήρωση 40 ετών Υπηρεσίας .

Ωστόσο, για εμάς, τους εισαχθέντες μετά το 2011, παρότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, αμφισβητείται ακόμα και αν πράγματι θα λάβει χώρα η αναγνώριση των πέντε διπλών ετών πραγματικής υπηρεσίας (μάχιμης πενταετίας).

Στις ειδικές ομάδες στελεχών Λ.Σ. (Κ.Ε.Α. – Μ.Υ.Α.) οι Υπηρετούντες  προ του 2011, αναγνωρισμένα λαμβάνουν 25 χρόνια διπλά, τα οποία μετρούν και ως χρόνος Υπηρεσίας.  Αντίθετα, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν οι εισαχθέντες από το 2011 και μετά, υπηρετούντες σε Ειδικές Μονάδες,  θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν διπλά έτη, ενώ εάν ισχύσει αυτό, θα έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης (ως διπλών) μόνον των 7 από τα 25 έτη Υπηρεσίας, αντίθετα με ό,τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους.

Όλα αυτά, θα οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες εργασίας στο μέλλον, αφού σε συνδυασμό με τις λοιπές διατάξεις (περικοπές, προσωπική διαφορά, μεταθέσεις) οι νεότεροι Λιμενικοί βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε άγνωστες συνθήκες και διάρκεια Υπηρεσίας .

Είναι επομένως, επιβεβλημένο ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ να διεκδικήσουμε την αλλαγή κάθε σχετικής διάταξης και εγκυκλίου, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση δικαιωμάτων όλων των γενεών Λιμενικών, με βάσει την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης.

Με επισκέψεις στις Λιμενικές Αρχές και ενημερώσεις όλων των στελεχών Λ.Σ. , με τη δημιουργία και κατάρτιση συγκριτικών πινάκων που θα αποτελούν απόδειξη της διαφορετικής προς το χειρότερο αντιμετώπισης των νεότερων Λιμενικών, οφείλουμε να αναδείξουμε το επερχόμενο πρόβλημα που θα απασχολήσει όλες τις επόμενες γενιές.

Χρειάζεται κοινός αγώνας από όλους τους φορείς για να μην μιλάμε για ένα «άλλο» Λιμενικό Σώμα της νέας εποχής .

 

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Τμηματάρχη ΔΟΔ Β’ Πλωτάρχη Λ.Σ. ΧΟΡΕΒΑ Χρήστο για την πολύτιμη παροχή πληροφοριών .

 

ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ε.Π.Λ.Σ.Α.Π.Ν.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ Στέφανος

Related Articles

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy