Home Οικονομικά Διπλή ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Διπλή ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

by Manwlis Ntallaris

Μια διπλή ευκαιρία να τακτοποιήσουν εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων τους με τους δήμους θα έχουν πολύ σύντομα οι ιδιοκτήτες. Πρόκειται για ειδικές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες. Αφορούν υποθέσεις διαφορετικής επιφάνειας κτισμάτων από την πραγματική αλλά και κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα για τα οποία κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με διάφορες επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι δήμοι.

 

 

Πιο συγκεκριμένα:

– Ψηφίστηκε η διάταξη και έρχεται στις αρχές του νέου έτους η εφαρμοστική εγκύκλιος για την παροχή της δυνατότητας στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν στον δήμο που βρίσκεται το ακίνητο την επιφάνειά του χωρίς να επιβαρυνθούν με αναδρομικά τέλη και φόρους. Ήταν κανόνας για πολλές δεκαετίες να δηλώνεται στους δήμους, κατά την πρώτη ηλεκτροδότηση ακινήτων, μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική προκειμένου να αποφεύγεται η πληρωμή υπέρογκων τελών και φόρων.

Η διάταξη που ψηφίστηκε προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν έως τις 31 Μαρτίου 2020 την πραγματική επιφάνεια των κτισμάτων τους δεν θα επιβαρυνθούν με αναδρομικά τέλη και φόρους πλην την περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως και την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών σχεδιάζουν διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων ακινήτων Ε9 και του αρχείου ακινήτων που τηρείται στον ΔΕΔΔΗΕ για να εντοπισθούν αποκλίσεις. Αν η απόκλιση εντοπισθεί μετά το πέρας της ρύθμισης, τότε ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με αναδρομικά τουλάχιστον 5ετίας

– Έρχεται νέα ρύθμιση για την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν στον δήμο στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ένα κτίσμα τους ήταν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο (π.χ. έντυπο Ε2, βεβαίωση ΔΕΔΔΗΕ) και να απαλλάσσονται αυτόματα από δημοτικά τέλη και φόρους  για το σχετικό χρονικό διάστημα. Η ρύθμιση θα είναι διαρκής.

Πηγή:capital.gr

Related Articles

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy