Home Διάφορα Πόθεν Έσχες-Λήγει σήμερα η προθεσμία.

Πόθεν Έσχες-Λήγει σήμερα η προθεσμία.

by Manwlis Ntallaris

Τέλος η προθεσμία για το Πόθεν Έσχες. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από την 31η Ιουλίου 2019 ηλεκτρονικά στο www.pothen.gr και συνεχίζεται υπό την επίβλεψη της νέας ανεξάρτητης Aρχής, στην οποία υποβάλλονται και ελέγχονται οι δηλώσεις, καθώς αποτελεί καθολικό διάδοχο του κατηργημένου Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Από την 1η Νοεμβρίου, η εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης θα επιτρέπεται μόνο μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, μετά την παρέλευση και της 30ης Δεκεμβρίου 2019, θα επέρχονται και ποινικές κυρώσεις για τους «αμελείς» του Πόθεν Εσχες, ενώ όσοι υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους εξασφαλίζουν το δικαίωμα να την τροποποιήσουν, εφόσον χρειάζεται, έως και τις 30 Νοεμβρίου 2019, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Αναλυτικές οδηγίες και χρήσιμα αρχεία βρίσκονται στην αρχική σελίδα υποβολής δηλώσεων, ενώ για τυχόν πρόσθετα ερωτήματα και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων ΠΟΘΕΝ (ΚΕΥ-ΠΟΘΕΝ) στον τηλεφωνικό αριθμό 210-4802100 ή και να αποστείλουν το ερώτημά τους μέσω της ενότητας «Χρειάζεστε κάποια βοήθεια;», αφού συνδεθούν με τους κωδικούς τους, στο www.pothen.gr.

 

Ανακοίνωση Ομοσπονδιών για την εξαίρεση των Σωμάτων Ασφαλείας από την καταβολή του άδικου προστίμου – παραβόλου εκπρόθεσμης υποβολής  των 300 ευρώ που προβλέπετε μεν από το άρθρο 6 του Ν.3213/2003, όμως δύναται να τροποποιηθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προς: 1) Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
2) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
3) Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
κ. Γιάννη ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ
4) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. Κώστα ΤΣΙΑΡΑ
 
Θέμα: «Συμπληρωματικές δηλώσεις Πόθεν Έσχες»

Αξιότιμοι Κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, με το Ν. 4571/2018 θεσπίστηκε η εκ νέου υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης παρελθόντων ετών, με αποτέλεσμα όλο το ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας να υποχρεωθεί να ακολουθήσει τη διαδικασία αυτή, υποβάλλοντας συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες ετών 2016 (χρήση 2015)  και 2017 (χρήση 2016).
Σύμφωνα, ωστόσο, με την ενημέρωση που έχουμε από Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας, ικανός αριθμός μελών τους, είτε από ελλιπή ενημέρωση είτε λόγω μη επαρκούς γνώσης του χειρισμού των υπολογιστικών μέσων, δεν ολοκλήρωσε την ανωτέρω διαδικασία με αποτέλεσμα οι μεν δηλώσεις να εμφανίζονται ως μη υποβληθείσες, η δε αρμόδια υπηρεσία να τους καταλογίζει το προβλεπόμενο πρόστιμο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση αναλογεί σε 300 ευρώ!
Το πρόβλημα αυτό έχει αναδειχθεί πολλές φορές εκ μέρους μας με σχετική αλληλογραφία προς τα συναρμόδια Υπουργεία, πλην όμως έως και σήμερα τούτο υφίσταται, προκαλώντας εύλογα παράπονα και αντιδράσεις, δεδομένου ότι η μη οριστικοποίηση της διαδικασίας πόθεν έσχες των ετών 2016  – 2017 δεν έγινε σκόπιμα, όπως προαναφέραμε. Τούτο δε αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας και από το γεγονός ότι οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2018 (χρήση 2017) υπεβλήθησαν εμπρόθεσμα ενώ και οι προαναφερόμενες Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης είχαν υποβληθεί κανονικά.
Για το λόγο αυτό, επανερχόμαστε στα αιτήματα των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας και αιτούμαστε την εξαίρεση των Σωμάτων Ασφαλείας από την καταβολή του άδικου προστίμου – παραβόλου εκπρόθεσμης υποβολής  των 300 ευρώ που προβλέπετε μεν από το άρθρο 6 του Ν.3213/2003, όμως δύναται να τροποποιηθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι Πρόεδροι
Π.Ο.ΑΣ.Υ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Ε.Α.Π.Σ. Π.Ε.Α.Λ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης ΒΙΝΤΖΗΛΑΙΟΣ Γεώργιος ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυρίδων

Related Articles

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy