Home Διάφορα Αυξημένα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Αυξημένα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

by Manwlis Ntallaris

Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη έχει συσταθεί και λειτουργεί Ομάδα Εργασίας, η οποία εξετάζει και εισηγείται εξειδικευμένες ενέργειες και στοχευμένες πολιτικές για τους κλάδους ευθύνης του Υπουργείου, με σκοπό την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με το ιό, COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την ήδη αυξημένη ετοιμότητα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αποφασίστηκαν από τον κ. Πλακιωτάκη τα εξής μέτρα προφύλαξης και προστασίας τόσο του κοινού που συναλλάσσεται με το Υπουργείο και τα Λιμεναρχεία όσο και του πολιτικού και ένστολου προσωπικού, ως εξής :

Α. Από Δευτέρα 16/03/2020:

 • Αναστέλλονται όλες οι συναλλαγές του κοινού με το Υπουργείο και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία. Εξαιρούνται, μόνο οι σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες θα εξετάζονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, με τις κατά περίπτωση υπηρεσίες.

 • Με νομοθετική πρωτοβουλία που προωθείται άμεσα, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται κυρίως στην ακτοπλοΐα, με σκοπό να διατηρηθεί η αναγκαία σύνδεση των νησιών με την ενδοχώρα και την εν γένει ομαλή δραστηριοποίηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία.

 • Αναστέλλεται η απαίτηση θεώρησης ημερολογίων αλιευτικών σκαφών και καταχώρησης ειδικών εργαλείων αλίευσης.

 • Αναστέλλονται οι προγραμματισμένες εξετάσεις δυτών, εξετάσεις χειριστών ταχυπλόων, εκπαιδευτικών χειριστών ταχυπλόων και ναυαγοσωστών καθώς και η λειτουργία των σχολών χειριστών ταχυπλόων και των σχολών εκπαίδευσης ναυαγοσωστών.

 • Οι συναλλαγές με την Δ/νση Θαλασσίου Τουρισμού θα γίνονται μόνο ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά.

 • Ακυρώνονται όλες οι επισκέψεις (για οποιοδήποτε λόγο) εντός των κτηρίων του Υπουργείου. Οι επικοινωνίες θα γίνονται τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικών τρόπων (videoκλήσεις, teleconferences) .

Β. Οργάνωση & Λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου

 • Δεν πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ των στελεχών του Υπουργείου με φυσική παρουσία. Οι επικοινωνίες, κάθε είδους, θα γίνονται αποκλειστικά τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.

 • Δεν εγκρίνονται εκπροσωπήσεις και μετακινήσεις του προσωπικού του Υπουργείου σε επαγγελματικά ταξίδια, συνέδρια, συνεργασίες, σε συμμετοχή σε εκλεκτορικά, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ο.κ., πλην των επιχειρησιακών μετακινήσεων στελεχών του Λ.Σ. και της Πλοηγικής Υπηρεσίας.

 • Σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκαν σχετικές ενημερώσεις με φορείς του κλάδου της ναυτιλίας, των λιμένων και στελέχη του Υπουργείου.

 • Μετά από αίτημα του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχει ήδη εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ειδικό σχέδιο μέτρων πρόληψης και προστασίας ειδικά για τα κάθε είδους εμπορικά πλοία και τα λιμάνια. Ταυτόχρονα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά έχει εκπονήσει πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιστατικών με κορωνοϊό σε πλοία τόσο της επιβατηγού ναυτιλίας (ακτοπλοΐα και κρουαζιέρα), όσο και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και οχημάτων, με βάσει τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών και σε στενή συνεργασία με το τμήμα Υγειονομικού ελέγχου Λιμένος Πειραιώς της Περιφέρειας Αττικής. Το Πρωτόκολλο αυτό έχει προωθηθεί στις Λιμενικές Αρχές της χώρας, με πρώτες αυτές λιμένων που είναι πύλες εισόδου στην Ελλάδα, οι οποίες και έχουν κληθεί να το επεξεργαστούν και να το προσαρμόσουν στις τοπικές ανάγκες, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα το προσωπικό τους.

 • Ανεστάλη η περαιτέρω διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών για την πρόσληψη λιμενοφυλάκων.

 • Έχει ανασταλεί, από τις 11 Μαρτίου 2020, η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των δημοσίων σχολών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ, Σχολές σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, θαλαμηπόλων).

 • Εντατικοποίηση της καθαριότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων, χερσαίων, πλωτών και εναέριων μέσων.

 • Εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης κρούσματος του νέου κορωνοϊου COVID-19 εντός των υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας.

 • Το Υπουργείο έχει προμηθευτεί και προμηθεύεται διαρκώς υγειονομικό υλικό και μέτρα ατομικής προστασίας, με το οποίο έχουν εφοδιαστεί πρωτίστως οι προκεχωρημένες μονάδες του Λ.Σ.

 • Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής διαθέτει σχέδιο μερικής ή ολικής αναστολής λειτουργίας του.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε, ήδη από τις 6 Μαρτίου, ότι το ΥΝΑΝΠ ότι έχει κινητοποιηθεί ώστε να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου εξάπλωσης του νέου κορωνοϊου COVID -19.

«Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου», είπε, «συνεργάζονται άριστα με το Υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών διασποράς του COVID -19 σε κρίσιμες υποδομές και λειτουργίες των τομέων ευθύνης μας».

Η Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για τον COVID -19, την οποία συντονίζουν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και στην οποία μετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του φαινομένου της διασποράς του κορωνοϊού και παρεμβαίνει άμεσα όπου απαιτείται.

Τέλος στον επίσημο ιστότοπο του ΥΝΑΝΠ (www.ynanp.gr) υπάρχει ειδική ενότητα για τον ιό COVID-19, η οποία ενημερώνεται καθημερινά για την εξέλιξη του φαινομένου, σε σχέση πάντα με τη ναυτιλία, τα λιμάνια και τις θαλάσσιες μεταφορές. 

Related Articles

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy