Home Διάφορα Άγιος Σπυρίδωνας : Το πρόγραμμα εορτασμών του πολιούχου του Πειραιά

Άγιος Σπυρίδωνας : Το πρόγραμμα εορτασμών του πολιούχου του Πειραιά

by Manwlis Ntallaris

Επ΄ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, με το ακόλουθο πρόγραμμα

 

 

Την Τετάρτη (11/12στις 18:30 θα ψαλεί μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού κ. Θεοκλήτου και Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Στις 21:00 θα ψαλεί Ιερά Παράκληση και στις 23:00 θα αρχίσει η τέλεση ολονύκτιας ιεράς Αγρυπνίας.

Την Πέμπτη 12/12 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Ιωάννου και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί πάνδημος λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου. Στις 18:00 θα ψαλούν η ακολουθία του εσπερινού και ο παρακλητικός κανόνας του Αγίου Σπυρίδωνος. Την Παρασκευή (13/12) το πρωί θα τελεστεί μεθέορτος Θεία Λειτουργία. 

Γιατί είναι ο Πολιούχος της πόλης μας

Πολλοί θα έχουν αναρωτηθεί γιατί είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας ο πολιούχος Άγιος της πόλης του Πειραιά και όχι η Αγία Τριάδα ή ο Άγιος Νικόλαος που σαν ναοί είναι πιο μεγαλοπρεπείς.

Ο λόγος είναι ότι για πολλά έτη ή καλύτερα για αρκετούς αιώνες στον ερημωμένο Πειραιά το μόνο κτίσμα που υπήρχε ήταν το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα στη θέση που βρίσκεται ο σημερινός Ιερός Ναός. Το μοναστήρι είχε κατασκευαστεί το 11ο με 12ο αιώνα μ.Χ,

Στον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά (imp.gr) διαβάζουμε τα εξής για τον Ιερό Ναό :

Χτίστηκε επί δημαρχίας Δημ. Μουτσοπούλου κατά τα έτη 1868-75 στα θεμέλια του παλαιού ναού της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος (11ο/12ο αι.). Η Μονή είχε το προσωνύμιο «του Δράκου» και ο εκάστοτε ηγούμενος της χαρακτηριζόταν ως «Σπυριδωνίτης». Η Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος ήταν πλούσιο μοναστήρι, οχυρωμένο για το φόβο των πειρατών (καστρομονάστηρο).

 

Μάλιστα εκεί το 1835 ορκίστηκαν  οι πρώτες Δημοτικές Αρχές του Πειραιά.

Related Articles

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy