Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, Σαμαράς Στάθης, σε συνέντευξη που έδωσε στη ΡΟΔΙΑΚΗ περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το προσωπικό στα Δωδεκάνησα όντας αντιμέτωπο με την υποστελέχωση που αγγίζει το 65%.
Διαβάστε παρακάτω όλη την συνέντευξη του:
Μία κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα. Με πολλές δυσκολίες αφού, τις περισσότερες φορές, οι συνθήκες δεν είναι εύκολες και το προσωπικό δεν επαρκεί!
Η παράτυπη μετανάστευση δεν σταμάτησε ποτέ.
Στη γειτονιά μας χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘90 και μέχρι σήμερα με αυξομειώσεις συνεχίζεται». Όπως ακριβώς και τα προβλήματα των Λιμενικών, η σοβαρή έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη υποδομών, χρηματοδότησης, μέσων.
Το Λιμενικό Σώμα είναι ένας οργανισμός πολυδιάστατος με τεράστιο αντικείμενο, αφού όση θάλασσα τόσο και Λιμενικό. Βέβαια ο ρόλος του ανά την επικράτεια διαφοροποιείται. Τα Δωδεκάνησα έχουν την τιμητική να υπηρετούν αυτό τον ρόλο στο σύνολό του.
Οι δυσκολίες που προβληματίζουν πηγάζουν πρωτίστως από τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, αλλά και από την έλλειψη υποδομών, χρηματοδότησης, μέσων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια Διοίκηση που δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα, δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο συνθηκών μέσα στο οποίο καλούμαστε αφενός και πρωτίστως να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού το αίσθημα ασφαλείας των Δωδεκανησίων και αφετέρου να ζήσουμε όσο αυτό μας επιτρέπεται.
Η παράτυπη μετανάστευση δεν σταμάτησε ποτέ. Στη γειτονιά μας χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘90 και μέχρι σήμερα με αυξομειώσεις συνεχίζεται. Κορυφώθηκε το 2015 και σήμερα μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Εμείς και στην ύφεση του, ζητούσαμε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα έτσι ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει πιο προετοιμασμένους. Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος η διεισδυτικότητα της φωνής μας βαθμολογείται αρνητικά.
Το σήμερα μάς βρίσκει στο ίδιο σημείο από όπου ξεκινούσαμε το 2015. Ίσως και χειρότερα. Με ελάχιστο προσωπικό και γερασμένα μέσα. Με νομοθετήματα που ανάγουν πλέον τις Λιμενικές Αρχές σε εν δυνάμει hot spot σε νησιά που δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας. Δείτε τι γίνεται στη Σύμη. Το Λιμεναρχείο και ο χώρος πέριξ αυτού «φιλοξενούσαν» τις προηγούμενες ημέρες μέχρι 180 παράτυπους μετανάστες. Τα ίδια στη Ρόδο και στην Κάλυμνο.
Δυστυχώς δεν εξελιχθήκαμε – Δεν διδαχθήκαμε.
Οι αυξημένες αρμοδιότητες απαιτούν και αυξημένο προσωπικό. Όμως στην περιοχή μας ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Είναι πράγματι έτσι τα πράγματα;
Οι αριθμοί δεν ντρέπονται να πούνε την αλήθεια. Πώς να μεταφράσουμε τη στελέχωση υπηρεσιών στο 65%; Τι μπορεί να μας πει η φυσική μας ηγεσία για αυτήν την κατάντια; Πιστεύουν ότι αρκεί για να εξυπηρετήσει τον ρόλο μας στην περιοχή το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό;
Δυστυχώς έχουμε μια «υδροκέφαλη» δομή με συνωστισμό στα επιτελεία και αποδυναμωμένο τον επιχειρησιακό βραχίονα. Επιπρόσθετα συνάδελφοι εγκλωβίζονται για χρόνια στην περιοχή χωρίς ελπίδα μετάθεσης σε τόπο δικής τους επιλογής όπως και δικαιούνται και προβλέπεται.
Είναι επιτακτική η ανάγκη στοχευμένης ενίσχυσης υπηρεσιών της παραμεθορίου. Χθες ή καλύτερα προχθές.
Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας και ποιες πιστεύετε ότι είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τη φυσική και πολιτική σας ηγεσία για την επίλυσή τους;
Τα προβλήματα πολλά και πολυκαιρισμένα και οι λύσεις πρέπει να δοθούν άμεσα.
Απαιτείται λοιπόν:
• Αύξηση της οργανικής δύναμης του Σώματος άμεσα και επιτακτικά. Χρειάζεται ένα δυνατό σοκ σε ανθρώπινο δυναμικό για να καταστεί βιώσιμος και λειτουργικός ο Οργανισμός του Λιμενικού Σώματος.
• Εκσυγχρονισμός σε επιχειρησιακά μέσα με νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα μπαλώματα σε φθαρμένα υλικά περισσότερα προβλήματα δημιουργούν από αυτά που πάνε να λύσουν και εκ του αποτελέσματος είναι και πιο δαπανηρά.
• Αυξημένη χρηματοδότηση για όλα τα ανωτέρω.
Και το σπουδαιότερο: Άνθρωποι με σπίθα και όραμα για το Σώμα χρειάζονται!
Πηγή: Ροδιακή