Επ΄ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Την Τετάρτη (11/12) στις 18:30 θα ψαλεί μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού κ. Θεοκλήτου και Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Στις 21:00 θα ψαλεί Ιερά Παράκληση και στις 23:00 θα αρχίσει η τέλεση ολονύκτιας ιεράς Αγρυπνίας.
Την Πέμπτη 12/12 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Ιωάννου και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί πάνδημος λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου. Στις 18:00 θα ψαλούν η ακολουθία του εσπερινού και ο παρακλητικός κανόνας του Αγίου Σπυρίδωνος. Την Παρασκευή (13/12) το πρωί θα τελεστεί μεθέορτος Θεία Λειτουργία.
Γιατί είναι ο Πολιούχος της πόλης μας
Πολλοί θα έχουν αναρωτηθεί γιατί είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας ο πολιούχος Άγιος της πόλης του Πειραιά και όχι η Αγία Τριάδα ή ο Άγιος Νικόλαος που σαν ναοί είναι πιο μεγαλοπρεπείς.
Ο λόγος είναι ότι για πολλά έτη ή καλύτερα για αρκετούς αιώνες στον ερημωμένο Πειραιά το μόνο κτίσμα που υπήρχε ήταν το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα στη θέση που βρίσκεται ο σημερινός Ιερός Ναός. Το μοναστήρι είχε κατασκευαστεί το 11ο με 12ο αιώνα μ.Χ,
Στον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά (imp.gr) διαβάζουμε τα εξής για τον Ιερό Ναό :
Χτίστηκε επί δημαρχίας Δημ. Μουτσοπούλου κατά τα έτη 1868-75 στα θεμέλια του παλαιού ναού της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος (11ο/12ο αι.). Η Μονή είχε το προσωνύμιο «του Δράκου» και ο εκάστοτε ηγούμενος της χαρακτηριζόταν ως «Σπυριδωνίτης». Η Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος ήταν πλούσιο μοναστήρι, οχυρωμένο για το φόβο των πειρατών (καστρομονάστηρο).
Μάλιστα εκεί το 1835 ορκίστηκαν οι πρώτες Δημοτικές Αρχές του Πειραιά.